Ivo Caprino

Ivo Caprino

Caprino var født 17. februar 1920 i Oslo. Han er mest kjent som filmprodusent og regissør, og da spesielt for sine dukkefilmer. Hans animerte kortfilmer omfatter bl.a.

Han var også skaperen av den en gang så kjente TV-personlighet Televimsen. I tillegg har han siden starten i 1949 produsert en lang rekke reklamefilmer og oppdragsfilmer. Han fikk en rekke priser gjennom årene, blant andre Filmkritikerprisen, åmotstatuetten, Kinosjefens ærespris og Oslo bys stipend.

I hans første filmer (som f.eks. Karius og Baktus og Veslefrikk med Fela) beveget dukkene seg ved hjelp av et selvkonstruert og patentbeskyttet system der de kunne fjernstyres uten synlige tråder eller liknende. Senere filmer (som f.eks. Reve-Enka og Sjuende far i huset) er i hovedsak produsert med enkeltbildeteknikk.

Flåklypa Grand Prix er hans største produksjon, og den største norske filmsuksessen gjennom tidene. Arbeidet med denne helaftens dukkefilmen basert på Kjell Aukrusts frodige persongalleri startet i 1969, og den hadde premiere i 1975. Bilen "Il Tempo Gigante" ble bygd i full størrelse for å markedsføre filmen i utlandet. Denne står i dag utstilt på Hunderfossen om sommeren. Med sine 500 hester, lengde på 6,75 meter og bredde på 2,48 meter vekker den berettiget oppsikt når den er på veien.

Ivo Caprino drev i mange år sitt eget filmstudio på Snarøya og han engasjerte seg i senere år sterkt i oppbyggingen av Hunderfossen Familiepark ved Lillehammer. Han har også laget en rekke filmer om norsk natur og næringsliv med sin supervideograf, et sinnrikt system der 5 videokamera benyttes for å lage et 225-graders panorama. Disse filmene vises på opplevelsessentre flere steder i landet, blant annet på Nordkapp.

I 2000 kom Flåklypa ut som PC-spill og ble en umiddelbar suksess. Ivo Caprino fikk dermed oppleve at hans fantasiverden ble videreført til nye medier - til stor glede for både unge og gamle.

Ivo Caprino døde 8. februar 2001 etter kort tids sykeleie.

Presseomtale i forbindelse med Ivo Caprinos bortgang

Aftenposten logo

Nekrolog av Per Haddal

Som menneske var Ivo Caprino nøyaktig så elskelig som filmene hans tyder på. - Mitt eneste prinsipp er å skape glede med det jeg gjør, sa han gjerne. Derfor ble han som kunstner totalt kompromissløs i sine kvalitetskrav.


Vårt Land logo

En eventyrlig kunstner

"Tiden begynner å bli knapp. Jeg skulle gjerne hatt 10-12 år til." Dette sa Ivo Caprino til Vårt Land da han fylte 80 år i fjor. Torsdag rant tiden ut, og eventyrkongen sovnet inn.


Dagbladet logo

Ivo Gigante

Selv om han hadde passert 80 år, hadde Ivo Caprino bevart barnet i seg. Ikke bare så han ungdommelig ut, han var ung til sinns. Og så var han "maurflittig", og kunne ikke tenke seg noe mer gøyalt her i livet enn det han levde av.


NRK logo

Nyskapende til siste åndedrag

Norsk kultur er blitt en stor kunstner fattigere med Ivo Caprinos bortgang. Hans mer enn halvt hundre år lange filmkarriere var preget av ustoppelig nysgjerrighet, optimisme og oppfinnsomhet.


VG logo

...så var eventyret ute

Ivo Caprino sluttet aldri å fundere. Han sluttet aldri å søke. Han sluttet slett ikke med å legge nye planer. Og han søkte alltid å realisere dem - ikke minst gjennom Hunderfossen familiepark de senere år


ABB logo

Eventyreren døde torsdag

Han er blitt et bergrep for flere generasjoner norske barn. Han har revolusjonert dukkefilmen og vært en av landets viktigste kulturbærere de siste 40 årene. Men nå er eventyret slutt. Torsdag kveld døde Ivo Caprino, nesten 81 år gammel.


filmlisten logo

Vi minnes Ivo Caprino

Han var mirakelmannen som fikk sine eventyrlige dukker tilå bevege seg langt inn i hjerterøttene hos flere norske generasjoner. Tross italiener på farsiden, representerte tusenkunstneren noe av det norskeste av det norske, der han framstilte våre folkeeventyr på en fargerik og fengslende måte som gikk vår egen fantasi en høy gang!