Vår 2003

Vinn en kjøretur med den fantastiske Il Tempo Gigante!

Hver uke siden februar har vi kåret en ukevinner i konkurransen "Ukens spørsmål" på Caprinos nettsted.

Hovedpremien er nå trukket av Reodors datamaskin blant alle dem som har svart riktig i løpet av den tiden "Ukens spørsmål"- konkurransen har pågått, og den heldige vinneren er Rasmus V, Danmark.

Il Tempo Gigante

Hovedpremien er en kjøretur i selveste Il Tempo Gigante!

Avsluttet konkurranse

Informasjon

Vinnerne av denne konkurranse er nå blitt trukket. For å delta i en av våre konkurranser med premietrekning kan du besøke vår nåværende aktive konkurranse.

Ukens spørsmål

Hva het Ivo Caprinos første dukkefilm?

Uke
6
Vinner
Rolf Arne M, Auli
Ivo Caprinos første dukkefilm

I 1948 startet Ivo Caprino innspillingen av sin første dukkefilm. Året etter hadde den premiere som forfilm på Klingenberg kino i Oslo.

Hvem skrev musikken til "Musikk på loftet"?

Uke
7
Vinner
Geir Vidar A, Hammerfest
Musikk på loftet

Etter eksperimentet med kortfilmen Tim og Tøffe startet Ivo Caprino i 1950 innspillingen av Musikk på loftet. Filmen var den første norske fargefilm i kinoformatet 35mm, og varer i 8 minutter.

Hva het Ivo Caprinos oldefar?

Uke
8
Vinner
Geir Inge T, Oslo
Veslefrikk med fela

Veslefrikk med fela var den først dukkefilmen Caprino laget basert på norske folkeeventyr. Det hadde ingen gjort tidligere. Et morsomt poeng er at Ivo Caprinos oldefar i sin tid, blant annet, illustrerte folkeeventyr.

Hvilket H.C. Andersen jubileum ble feiret i 1955?

Uke
9
Vinner
Jannicke S, Leirvik
Den standhaftige tinnsoldat

I 1955 laget Ivo Caprino og hans stab kortfilmen Den standhaftige tinnsoldat. Den var laget til H.C. Andersens store jubileum det året og hadde premiere i Andersens fødeby Odense.

Hvem av Karius og Baktus har rødt hår?

Uke
10
Vinner
Kjetil H, Isdalstø
Karius og Baktus

Karius og Baktus ble laget i Norsk Films studioer på Jar utenfor Oslo, og hadde premiere i desember 1955. Samarbeidet med Torbjørn Egner var særdeles vellykket og filmen ble en stor suksess, også internasjonalt.

Hvor mange reklamefilmer produserte Caprino?

Uke
11
Vinner
Kenneth U, Haramsøy
Caprinos reklamefilmer

Det skulle bli mange reklamefilmer med årene. Det var nødvendig for å gi Caprino Film tilstrekkelig inntjening til de mer ambisiøse kortfilmene. Helt spesielt skal nevnes to filmer som ble laget på oppdrag fra de nordiske sparebankene: Klatremus i knipe og Dyrene i Hakkebakkeskogen, basert på Torbjørn Egners eventyrlige verden.

"Lille Grethe"s etternavn er i dag?

Uke
12
Vinner
Inger B S, Torp
Ugler i mosen

2. juledag, 1959 var det premiere på Ivo Caprinos første spillefilm Ugler i mosen. Det ble også den eneste han laget med levende mennesker. Manuskriptet var basert på Finn Havrevolds roman Marens lille ugle.

Hva het Ivo Caprinos første eventyrfilm?

Uke
13
Vinner
Kristina W
Ivo Caprinos første eventyrfilm

I 1958 ba han Kirke- og Undervisningsdepartementet om støtte til spillefilmen Det var en gang. Det var et kjempeprosjekt utarbeidet i samarbeide med forfatteren Sigbjørn Hølmebakk. Dessverre ble prosjektet aldri av. Heldigvis trådte Statens Filmsentral støttende til og ga finansiering til at i hvert fall deler av prosjektet skulle kunne gjennomføres. Det resulterte i en serie med dukkefilmer, fire i alt, som alle er blitt kjær folkeeie.

I originaleventyret kunne skipet til Askeladden kun seile i to elementer. Hvilket er nytt i filmen?

Uke
14
Vinner
Ida H, Isdalstø
Askeladden og de gode hjelperne

Askeladden og de gode hjelperne hadde premiere i påsken 1961 på Saga kino i Oslo i et sammensatt kortfilmprogram. Senere har filmen gledet generasjoner av barn og voksne med sine herlige typer, og skipet som kunne seile like godt til lands som til vanns, og i lufta med.

Hva heter katten til Reve-enka?

Uke
15
Vinner
Jan André F, Frei
Reve-enka

Reve-enka har nærmest fått stjernestatus med sin glitrende animasjon, gode regi, sjarmerende figurer og musikk av Bjarne Amdahl. Filmen var likevel ikke noen økonomisk suksess. Det var heller ikke de andre eventyrfilmene, og Caprino måtte støtte seg til produksjon av reklamefilmer for å finansiere dem.

I "Sjuende far i huset": Hvilket nummer i rekken er smeden?

Uke
16
Vinner
Henning K, Langangen
Sjuende far i huset

Sjuende far i huset er et deilig eventyr og en skarpsindig satire på hverdagens byråkrati. Den var Caprino godt kjent med gjennom årene. Eventyrfilmene ble nemlig aldri noen økonomisk gullgruve, og Caprino måtte hele tiden gjennom byråkratiet for å finne støtte til filmproduksjonene.

Hvordan kommer Askeladden i filmen til trollets hule?

Uke
17
Vinner
Geir Frode J, Lena
Gutten som kappåt med trollet

I 1967 kom den siste av eventyrfilmene Gutten som kappåt med trollet, en frodig historie om hvordan Askeladden lurer det godmodige trollet trill rundt.

Hva het "makkeren" til Televimsen?

Uke
18
Vinner
Kristian F, Halden
Televimsen

I 60-årene skulle Televimsen bli en av Caprino Filmcenters mest kjente karakterer. Han ble opprinnelig skapt som en pausefigur. Den gang var det ofte teknisk feil under sendingene. Han ble derfor hurtig en svært populær kar på skjermen.

Hvem var oppdragsgiver for "Papirdragen"?

Uke
19
Vinner
Håkon A K, Rissa
Papirdragen

Kortfilmen Papirdragen kom ut i 1963 og ble vist i utallige land. Produksjonen var et ærefullt oppdrag fra en stor og betydningsfull organisasjon. Filmen er teknisk vellykket og fikk mye ros da den kom. Samtidig møtte den motforestillinger for å være naivistisk i framstillingen. Filmen var imidlertid tidstypisk i sin avspeiling av datidens bistandsarbeid.

Hvilken Egner-fortelling er "Klatremus i knipe" basert på?

Uke
20
Vinner
Anne-Lise T, Ålgård
Klatremus i knipe

Klatremus i knipe var den aller første filmen som ble produsert i Ivo Caprinos eget filmatelier på Snarøya. Caprino brukte sin egen mekaniske innretning for å styre dukkenes bevegelser. Som Karius og Baktus ble Klatremus i Knipe laget i samarbeid med Torbjørn Egner.

Hvor mange spill har Flåklypa solgt i Norge til nå?

Uke
21
Vinner
Ine Elise W, Torp
Hunderfossen familiepark

25 år etter at Flåklypa-filmen hadde premiere kom dataspillet om Flåklypa i 2000. Spillet har hatt en formidabel suksess, og igjen gleder Solan og Ludvig unge som gamle. Intet annet dataspill har solgt mer i Norge, uansett spillplattform, og forhold til folketallet er det "verdensrekord".