Gutten som kappåt med trollet

Produksjonsår
1967
Lengde
12 min
Negativ
35 mm fargefilm
Askeladden som kappåt med trollet

Gutten som kappåt med trollet er en frodig historie om hvordan Askeladden lurer det godmodige trollet trill rundt. Innledningen til eventyret er igjen med vanlige skuespillere. Denne gangen er det Talg-Petter, spilt av Claes Gill, som forteller historien. Talg-Petter, som alltid var drammetørst, skulle få en dram for å fortelle de andre gjestene på vertshuset et eventyr, men da måtte han først spise opp et talglys, derav navnet.

Under innspillingen var ikke Gill helt fornøyd med sin egen innsats da han spiste det spesiallagede talglyset vi hadde laget til ham av gulost, og som skulle illudere å være et ordentlig talglys. Han insisterte derfor på å få ekte vare. Slik ble det til at det du ser på filmen virkelig er Talg-Petter som spiser et stearinlys! Drammen han tok etterpå var også ekte. Det var ham vel unt. Han fortalte senere med et smil at han hadde brukt mye tid på toalettet den kvelden.

Sammendrag

Eventyrsamleren Peter Christen Asbjørnsen

I et vertshus i gamle Christiania fikk eventyrsamleren Peter Christen Asbjørnsen høre et eventyr. Det var by-originalen Talg-Petter som fortalte for å få en dram av plankekjørerne som satt der.

Per og Askeladden

Det handlet om den fattige bonden og de tre sønnene hans. De to eldste var både dovne og udugelige, mens den yngste støtt satt ved peisen, grov i asken og drømte seg bort. Faren hadde en skog som han hogg i og tjente til livet. Men han satt i gjeld, og gammel var han blitt, så han mente guttene kunne dra til skogs å hogge. De to eldste dro motvillig, men rømte hjem da et stort troll kom og skremte dem.

Trollery

Faren ble sint og sa trollet aldri hadde skremt ham da han var ung. Da den yngste sa han ville ut og hogge, gjorde brødrene narr av ham, men han tok bare med litt brød og en hvit ost og så dro han likevel. Mens han hogg, kom trollet.

Trollery

Han sa at skogen var hans og ingen måtte hogge der, ellers... Men gutten var ikke redd og sa at skogen var det far hans som eide. Så tok han osten, krystet den og sa at holdt ikke trollet munn ville han klemme ham istykker som han klemte vannet av denne hvite steinen.

Trollet med kniven

Trollet trodde gutten, ble redd og ba for livet. Gutten sa han var gruelig sulten. Det var trollet også, og så ba han gutten med seg hjem i fjellet. Her så gutten alt gull og sølv som trollet hadde stjålet. Han la en plan, og utfordret trollet til å kappete. Det gikk trollet med på. Men gutten satte nisteskreppa fram på magen og tømte sleivene med grøt opp i den uten at trollet merket det. Da trollet var mett, sa gutten at det bare var å sprette opp magen slik han gjorde, så kunne han ete så meget han ville. Dermed stakk han hull på skreppa så grøten rant ut. Så gjorde trollet det samme og døde. Men gutten tok med seg alt gull og sølv som fantes, så kunne faren saktens betale gjelden.

Og det kunne Talg-Petter også, og dermed fikk han en dram til.